Sterke ryggsmerter og frykten for prolaps

Sterke ryggsmerter og frykten for prolaps

Sterke ryggsmerter og frykten for prolaps

Kristin har de siste årene hatt kroniske muskelsmerter i korsrygg og hofte. Med en hektisk hverdag med to små barn opplever Kristin smertene som svært begrensende. I tillegg har smertene gjort det vanskelig å både trene og sove. Kristin er redd for at ryggsmertene vil bli vedvarende.

Kristin kom til Funksjon I Fokus april 2015. På grunn av en tidligere prolaps i korsryggen var hun redd for at hun var i ferd med å pådra seg en ny. Kristin har prøvd det meste av behandling, fysioterapi, manuellterapi, massasje, naprapat, muskelterapeut, kiropraktor mv uten at noe av dette har hjulpet.

Hun har vært i full jobb (kontorjobb), men følte ikke at jobben har vært spesielt slitsom for ryggen eller eller var direkte årsak til at hun hadde dårlig rygg. Kristin har hele tiden drevet med trening, men nå følte hun at fysisk aktivitet forverret smertene. Kristins mål var å bli smertefri og kunne leve et normalt liv, men hadde nå begynt å lure om dette noengang ville være mulig.

Sliter du også med ryggproblemer?

 

92 60 60 85

 for å bestille time

Ryggsøylens avhengighet bekkenet.

Det som framstår mest øyensynlig hos Kristin (se Fig.1) er at bekkenet skrår nedover fra bakkant til framkant og sett fra siden at hun har svært stor svai i ryggen.

Bekkenet skal være i samme høyde for fra som bakfra. Dette kan en en selv undersøke ved å se seg i et speil. Trusestrikken pleier å sitte rett i forhold til posisjonen på hoften og kan brukes for å gjøre en egen sjekk. Den skal være horisontal, dvs at trusestrikken skal se bein ut. Hos Kristin målte vi en forskjell på hele 5 cm mellom bakkant og framkant! Kristin lener seg også kraftig bakover med overkroppen i forhold til hoften. Dette gir ofte et feilaktig inntrykk av en svært stor svai i ryggen. Det er flere andre ting vi kunne nevnt angående kroppen til Kristin, skjevheter og ubalanse mellom høyre og venstre side. Dette er svært vanlig hos alle mennesker, og kalles å kompensere, men for enkelthetene skyld utelater vi dette nå.

Fig. 1

Hvorfor blir det slik?

 

Vi som driver med Egoscue metoden ser kroppen i sammenheng. Hvis kroppen ikke klarer å løse en oppgave slik meningen er, så vil kroppen finne en alternativ måte å løse bevegelsen eller oppgaven på, dette kalles å kompensere. For Kristin sin del handler det om at bekken og hofter ikke har nok stabilitet. Ryggen starter derfor med å kompensere for å gi mer støtte til bekkenet. På kort sikt løser det problemet for bekkenet, men vil ikke løse problemet i hoften. Ryggen vil med sitt entusiastiske bidrag ende med å bli overarbeidet, stiv og dette resulterer i smerter. Som en sikkert kan forstå, så kan ryggdiagnoser som prolaps, artrose, spinalstenose, skivebukning ofte være et resultat av et problem som stammer fra hofte eller bekken. Med denne kunnskapen i minne kan det være

lettere å forstå hvorfor annen behandling av ryggen ikke har virket som den skal. (se Figur 1 venstre). Kristin legger seg bakover med overkroppen for å motvirke kreftene fra hoften som “faller” fram. Den bakoverlente overkroppen gjør at hun blir ‘hengende’ på ryggsøylen med skuldre som roterer fram.

Mangel på stabilitet i hofte og bekkenposisjonen ser altså ut å være årsak til de holdningsmessigee skjevhetene vi observerer, ser og ut til å være årsak til smertene. Funksjonelle tester bekrefter denne hypotesen. – når vi gir stabilitet til bekkenmuskulatur– så slapper muskulaturen i korsrygg mer av og framre og bakre hoftekant blir i samme høyde.

Øvelser

Selv om flere kunder har vondt i korsryggen, så betyr ikke dette at de skal ha samme type øvelser. Det er alltid variasjon i hvordan vi bruker kroppen, skjevhetene vi har og de funksjonelle begrensningene. Derfor gir vi alltid individuelt tilpassede øvelser.

I Kristins tilfelle ble øvelser spesielt rettet mot å stabilisere bekken og hofte, samt å få ryggen gradvis til å slappe mer av etterhvert som bekkenet gav mer og mer støtte til ryggen. Altså motsatt av hva sånn Kristin brukte kroppen sin tidligere.

Effekt

Kristin merket god effekt av øvelsene og har gjort dem med en til to dagers mellomrom. Rådet fra Funksjon I Fokus er alltid å gjennomføre øvelser èn gang per dag så lenge man har smerter. I Kristin sitt tilfelle, med to små barn har dette vært vanskelig å få tid til. Hun rapporterer (etter fire måneder/åtte konsultasjoner og en lang sommerferie) at hun er smertefri i rygg og hofte. Hun opplever noe morgenstivhet i korsrygg og kan fortelle at smertene kommer snikende tilbake hvis det går lang tid mellom hver gang hun gjør øvelsene. Med andre ord kan Kristin selv kontrollere smertenivået sitt gjennom bruk av øvelser. Kristin lever nå det livet hun ikke trodde var mulig da hun første gangen møtte oss.

Sammenligner en figur 1a med figur 1 b, så kan en se at bekken og rygg har endret seg. Bekkenet til Kristin er nå i samme høyde foran og bak og ryggen er mer avslappet og mindre i svai (Figur 1 b).»