Slik blir du smertefri i kneet

Mange av kundene vi møter med kneproblemer, har først vært hos lege og deretter blitt henvist videre til fysikalsk behandling. En stor andel har fått informasjon om at de må “styrke knærne” eller musklene “rundt kneet”. Å stå på balansepute eller sykle på ergometersykkel, er en vanlig del av behandlingstilbudet uavhengig av kneproblematikk. Svært mange av dem som oppsøker oss har ikke hatt noe eller svært lite effekt av den type trening og behandlingen de har fått.

Hvordan virker kneet vårt

En kort og litt forenklet forklaring på hvordan kneet er konstruert, gir en nødvendig forståelse for hvorfor vi kan få vondt i kneet. Kneet er konstruert som et såkalt modifisert hengselledd, det betyr at man både skal kunne bøye kneet og strekke det ut.

På mange måter har kneet samme funksjon som hengslene på en dør. Døren er konstruert for å åpne og lukke og det er mye det samme for kneleddet som skal kunne bøyes og strekkes ut.

 

Les mer

Ønsker du lese mer om Egoscue metoden for knesmerter. Klikk på knappen under for å laste ned forsknings-artikkelen.

 

Egoscue Method Study

Knemekanikk- hvorfor har vi vondt i kneet?

Under gis tre eksempler på de vanligste årsakene til at smerter og slitasje i knærne oppstår:

 

1. Rotasjon mellom lårbein og leggbein.

Dette kalles torsjon og kan ses ved at kneskjellet og foten peker i ulik retning.

I en nøytral posisjon der funksjonen i kneet er perfekt, vil lårbeinet og leggbeinet peke i samme retning, dvs at leddet fungerer slik vi har beskrevet tidligere. Ved torsion, så blir menisken påført konstante roterende bevegelser av lårbeinet. Prøv å knytte hånden og gni den i håndflaten på motsatt hånd gjentatte ganger. Kjenn friksjonen det skaper. Menisk og leddbånd blir utsatt for økt belastning og det vil føre til slitasje hvis torsjonen ikke blir korrigert. Dette er ikke noe en er født med, men oppstår fordi musklene i hofteleddet og/eller i ankelleddet er i ubalanse i forhold til hverandre.

På bildet til venstre viser det at lårbeinet og kneet roterer inn i forhold til ankelleddet, som peker utover.

 

2. Hjulbeint (varus) eller kalvbeint (valgus)

Når en er kalvbeint går knærne nærmere inn mot hverandre i forhold til hofte og ankler. Når en er hjulbeint, så er kneet lengre fra hverandre enn hofte og ankler. I begge tilfeller så avviker feilstillingen fra det naturlige. Både hjulbeinthet og kalvbeinthet, vil gi feilbelastning i ankler, knær og hofter. Det betyr ikke nødvendigvis at en vil få vondt alle steder som avviker fra en naturlig stilling, da dette avhenger av en rekke faktorer som aktivitetsnivå, type aktivitet, kroppsholdning forøvrig m fl. Sjansene for at slitasje kan utvikle seg i disse leddene som følge av posisjon er imidlertid langt større enn det som er vanlig. I selve kneet, så vil menisken bli utsatt for en større belastning enn det som er naturlig, ved at platåene for lårbeinet og leggbeinet ikke er vertikalt plassert i forhold til hverandre.

i det ene tilfelle det bli økt friksjon på innsiden av menisken og i det andre tilfelle på utsiden av menisken. Begge posisjonene beskrevet her er en konsekvens av en muskulær ubalanse, som kan påvirkes ved rette tiltak.

3. Hyperekstensjon/fleksjon i kne.

I det første tilfelle, så er kneet i overstrekk, dvs at kneet detter bakover i forhold til lår og/eller leggbein (se illustrasjon ytterst til høyre under tekst). En person som har et slikt overstrukket kne slik vil som regel ha en konstant stram leggmuskulaturen. Årsaken til overstrekken er ofte at bekken og rygg er i ubalanse og en kompenserer ved å låse av knærne da dette gir økt stabilitet når en står.

I det andre tilfelle hvor en står med konstant bøyde knær, så bruker en lårmusklene på framsiden og baksiden av låret til å stå oppreist (se illustrasjon under, skisse til venstre). I begge tilfeller som er nevnt  årsaken ustabilitet i hofte og/eller overkropp og begge deler gir økt trykk på deler av menisken som følge av posisjonen. Over tid kan dette skape avrivninger/ruptur og slitasje i menisk som følge av at trykket ikke fordeles jevnt over hele leddet.

Få en gratis vurdering!

Ved å kartlegge hvert enkelt kneproblem for seg og ved å lage en individuell plan, opplever vi enestående resultater og svært fornøyde kunder. Vi gir deg en gratis “tilstandsrapport” på ca 20 minutter, der vi gir deg en vurdering av din tilstand og hva vi kan gjøre for deg.

 

Ta kontakt for å avtale!

Konklusjon:

 

Alle de beskrevne feilstillingene over vil skape økt belastning og friksjon i kneet.  Vi som jobber med Egoscue-metoden ser alle disse tre feilstillingene daglig.

Erfaringsmessig ser vi at den første kategorien over, når det er torsjon i leddet, som er mest forbundet med smerte. Menisken sin oppgave er å fungere som en støtabsorberer og vektfordeler, men den er ikke designet for rotasjoner som er tilfelle ved en torsjon.

Leddet er konstruert for mye bevegelse og et funksjonelt kne skal bidra til at vi skal kunne sitte oss på kne med rumpen hvilende på hælen og vi skal kunne strekke kneet helt ut som vi gjør når vi står rett opp og ned.

Alle de tre posisjonene beskrevet over kan endres ved å skreddersy øvelser, i forhold til hvert enkelt tilfelle. Hos Funksjon I Fokus er derfor alltid målet å gi våre kunder et verktøy hvor man på egen hånd har mulighet til å holde seg smertefri, etter endt opptrening.

Ved å endre funksjonen til muskelen gjennom skreddersydde øvelser, så vil vi endre funksjonen til kneleddet og leddene som forårsaker feil stillingene beskrevet over. De som har prøvd og har erfaring med denne type behandling har vært overrasket over de raske resultatene.

Knesmerter rammer alt fra fotballspillere, håndverkere som sitter mye på huk/kne til eldre mennesker som har vondt for å gå. De fleste vet ikke hva årsaken til knesmertene er eller hva man kan gjøre for å bedre situasjonen. Noen får svært vondt når de går nedover bakker, eller stikkende smerter når de snur seg raskt eller endrer retning. Andre hovner opp i leddet og kneet blir ubevegelig og stivt. Felles for de ulike knesmertene er at kneleddet blir utsatt for en feilbelastning.

Ved å kartlegge hvert enkelt kneproblem for seg og ved å lage en individuell plan, opplever vi enestående resultater og svært fornøyde kunder.

Ring oss på telefon 92606085 for å høre hvordan vi kan hjelpe deg eller skriv til oss på post@funksjonifokus.no . Vi gir deg en gratis “tilstandsrapport” på ca 20 minutter, der vi gir deg en vurdering av din tilstand og hva vi kan gjøre for deg.

0 Comments

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*